Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Gyakorlati informatikaóra Szülőknek

A tájékoztató anyag a Szülői Akadémia Magyar Telekom támogatásával megvalósult „Gyakorlati informatikaóra Szülőknek” előadása során elhangzottakat tartalmazza.
Az információk hitelessége az interneten – Wikipedia

Sokan, a gyerekektől kezdve az egyetemistákon át egészen a felnőttekig, úgy tekintenek a Wikipédiára, mint teljesen hiteles és megbízható információforrásra. Ám ha a Wikipédia keresőjébe beírjuk, hogy ellenőrizhetőség, érdekes dolgokat olvashatunk.
Az oldal üzembentartói arról írnak itt, hogy az ide feltöltött információk igazságtartalmát nem tudják teljes egészében ellenőrizni, csupán azt tudják megvizsgálni, honnan, milyen forrásból kerültek fel az oldalra az információk.
Érdekes történet ezzel kapcsolatban, hogy 5 évig szerepelt a Wikipédián egy szócikk, amely egy olyan háborúról, a Bicholim-konfliktusról szólt, amely sosem történt meg. A háború története még nyomtatásban, könyv formájában is megjelent. Érdemes tehát fokozottan ellenőrizni minden új információt, amit az interneten találunk.

Használjunk 3 különböző forrást!
Vessük össze az információkat!
Szűrjük le a lényeget!


Filmnézés és zenehallgatás biztonságosan

Fontos tudnotok, hogyan tudtok biztonságosan filmeket nézni, illetve zenét hallgatni a világhálón. Több nagyszerű online szolgáltatás is létezik, melyek segítségével jogtiszta és vírusmentes zenéket, illetve filmeket élvezhettek jó minőségben – ellentétben az ingyenes, sokszor illegális tartalmakat felvonultató oldalakkal.
Bizonyára mindenki találkozott már moziban, tiltott módon, kis kézi kamerával felvett filmmel, melynek hangsávjában még a közönség nevetése is megjelenik. A legális oldalakra viszont a tulajdonosok, illetve a gyártók és forgalmazók tölthetik fel filmjeiket és zenéiket, így kiváló minőségben élvezhetitek ezeket a tartalmakat. Az ide felkerült fájlokat ellenőrzik, garantáltan nem tartalmaznak vírusokat, amelyek akár kárt is tehetnének a számítógépeitekben.

Az a zenész, aki megalkotta mondjuk azt a zeneszámot, ami éppen a kedvencetek, sokat dolgozott azért, hogy ti szórakozhassatok az ő alkotásának köszönhetően – és a munkájáért cserébe némi fizetség is jár, nem igaz?! Éppen ezért a legtöbb itt felsorolt alkalmazásnak van egy bizonyos összegű havi díja, de több esetben is 2 mozijegy árának megfelelő összegért sokkal több filmet, illetve zenét élvezhettek akár otthon, kényelmesen.


Játékok az interneten

Angliában külön osztály van a kórházakban azoknak a gyerekeknek, akik megbetegedtek, és pszichés problémákkal küszködnek a túlzott mértékű internetes játékhasználat miatt.

Ha a gyermek túl sokat játszik a számítógépen vagy konzolon, és elhanyagolja a családot, barátokat, akkor könnyen megromolhat a kapcsolatotok velük.

Játékfüggőség tünete lehet: ha a gyermekek nehezen tudják abbahagyni a játékot, és lehangoltak ha nem játszanak, ha a tanulás és érdemjegyeitek rovására megy a számítógépes játék, vagy programokat, sportedzést, zeneórát vagy egyéb offline szórakozást hagynak ki csakis azért, hogy játszhassanak.

Problémát jelenthet tehát, hogy valódi, pótolhatatlan élményekből maradhat ki.


Veszélyek az online világban

A weben kalandozni nem feltétlenül veszélytelen szórakozás. Személyes adatainkra és számítógépeinkre veszélyt jelentő kártevők is leselkedhetnek világhálón, amelyek amellett, hogy lassíthatják a számítógépeink működését, kárt is okozhatnak eszközeinkben, és hozzáférést biztosíthatnak illetéktelen személyeknek személyes adatainkhoz, fényképeinkhez, videóinkhoz.

A legjelentősebb veszélyforrások között szoktuk említeni a vírusokat és a férgeket, de kevesen tudják, mi a különbség a kétféle rosszcsont között.

Míg a vírusok egy már meglévő fájlt fertőznek meg, abba épülnek be, addig a férgek önálló állománnyal rendelkeznek. Ezek leggyakrabban a hálózatokon és fizikai adathordozókon (pendrive-okon, régebben CD-ken vagy DVD-ken) cserélnek gazdát, ezért fontos a megfelelő védelem. Fontos, hogy egy jól beállított tűzfal védje a számítógépeteket, és friss adatbázissal rendelkező vírusirtó vadásszon a kártevőkre.

Az online adathalászat – vagyis phising – során illetéktelenek gyűjtik be a felhasználók személyes és pénzügyi adatait. Halászatnak azért nevezik ezt a módszert, mert a webes bűnözők csalit használnak: félrevezető e-mail üzeneteken vagy webhelyeken keresztül igyekeznek megtudni belépési nevünket és jelszavainkat, egyéb személyes adatainkat.

Kellemetlen helyzetbe hozhatjuk magunkat azzal, ha túl könnyen kitalálható jelszavakat választunk. Ráadásul, ha ugyanazt a jelszót használjuk több weboldalon is, rosszakaróink könnyedén hozzáférhetnek a netes személyiségünk jelentős részéhez.

A spam kéretlen kapott e-mail üzenetet jelent. Hirdetők és vírusterjesztők küldenek előszeretettel ilyen üzeneteket, melyeket ismerősünktől vagy hivatalos helyről érkezett e-mailnek álcáznak. Általában a szövegben található link hordozza a veszélyt, így sose kattintsatok olyan hivatkozásra, ami gyanús üzenetben található.


Eszközeink védelme

Nem kell megijedni, szerencsére a legtöbb kockázat könnyedén kivédhető, csak a megfelelő eszközökre és beállításokra van szükségünk.

Minden új számítógépre először vírusirtót és tűzfalat kell telepítenünk, hiszen ahogy csatlakozunk a világhálóra, kártevők sokasága igyekszik a számítógépeinkre.

A Kaspersky nevű, vírusirtó programot is fejlesztő cég beszámolója szerint minden egyes nap 315 000 új vírusmintát fedeznek fel, ezért nagyon fontos, hogy a vírusirtótok adatbázisa naprakész legyen. Például ha három hete frissítettétek a vírusirtótokat utoljára, akkor előfordulhat, hogy egy tegnap elkészített vírus észrevétlenül bejuthat a számítógépetekbe, és kárt okozhat. Éppen ezért célszerű az automatikus frissítés lehetőségét választani a védelmi szoftverek esetében. A világ minden táján, különböző gépekre telepített vírusirtó alkalmazások is hálózatot alkotnak. Tehát ha egy Ázsiában telepített NOD 32-es vírusirtó felfedez egy új vírust, akkor hamarosan a világ többi táján telepített NOD 32 alkalmazás is felkészült lesz az azonos vírussal szemben. Ezzel a megoldással komoly biztonságot nyújthat számotokra bármely ismertebb vírusirtó megoldás.

Többször kérdezték már tőlünk, hogy melyik a legjobb vírusirtó. Nehéz különbséget tenni a komolyabb gyártók alkalmazásai között.

Tűzfal esetén hasonló módon kell eljárni, annyi különbséggel, hogy például a Windows vagy Mac operációs rendszer is tartalmaz beépített tűzfalat, tehát ezzel különösebb teendőtök nincs is. Csupán arra kell figyelnetek, hogy sose kapcsoljátok ki az aktív tűzfal védelmet, Mac OSX esetében viszont előfordul, hogy alapértelmezett esetben ki van kapcsolva a tűzfal, így a felhasználónak kell beállítani.

A teljes körű védelemhez hozzátartozik még egy nélkülözhetetlen elem, méghozzá az operációs rendszer rendszeres és automatikus frissítése. Számítógépen a tálcáról kis felugró ablak formájában találkozhattok ezzel: a „Windows Update új frissítéseket talált”. Ez nem csak a számítógépeinkre igaz, érdemes a frissítéseket bekapcsolni és automatikus telepítésre állítani hordozható okos eszközeink esetében is.


Adataink védelme és az adathalászat

Az adathalászat, vagyis phising, gyakran egy e-mail üzenettel kezdődik, amely látszólag megbízható forrásból származik, és bankoktól, online kereskedőktől érkező hivatalos értesítésnek tűnhet. Az e-mail üzenet a címzetteket egy félrevezető webhelyre irányítja, ahol személyes információkat, például telefonszámot, számlaszámokat és jelszavakat kell megadniuk. Ezeket az adatokat általában a személyazonosság eltulajdonítására használják fel.

A hirtelen felugró, úgynevezett pop-up ablakokra is oda kell figyelni, ezek mind reklámok, vagy valamilyen regisztrációt kérnek tőlünk. Ezeket mindig be kell zárni, ne kattintsatok rájuk! Nem szabad ilyen felugró ablakban megadnunk bankszámlaszámot és telefonszámot sem. A böngésző beállításainak be lehet állítani, hogy ezek a pop-upok ne jelenjenek meg egyáltalán (előugró ablakok blokkolása funkció).

Bizonyos adathalász támadások a jelszavunkat szeretnék megkaparintani, így azt se írjuk meg senkinek. Ha egy weboldalt hackertámadás ért, akkor kérheti tőlünk, hogy változtassátok meg a jelszavunkat, de sosem kérik ezt tőlünk e-mailben – ez minden esetben csapda.

Nézzünk 2 egyszerű példát arra, hogyan lehet könnyen biztonságosabb jelszavakat kitalálni! Az egyik módszer, hogy veszünk egy hosszabb, értelmes szót, és csak két karakterenként használjuk fel, így lesz belőle másoknak értelmetlen szó, ami már szótárban sem fordul elő.

A másik lehetőség, hogy megjegyzünk egy könnyű mondatot, és csak a szavak kezdőbetűit tesszük egymás mellé jelszóként, számokkal vagy speciális karakterekkel színesítve.


Biztonságos vásárlás az interneten

Manapság már a világban zajló kereskedelem jelentős része az internet segítségével történik. A legtöbb esetben ez azt jelenti, hogy a vásárló és az eladó egyáltalán nem találkozik egymással, interneten zajlik a termék kiválasztása, kattintásokkal küldjük el a megrendelést, és webes banki felületen keresztül küldjük el az áru ellenértékét, az termék árát is. Nemcsak magánszemélyek, de kisebb és nagyobb vállalatok is rendszeresen rendelnek weboldalakról, webáruházakból.

Azonban a netes kereskedelemnek is van egy árnyoldala: a személyes találkozás hiánya a csalóknak is kedvezhet, ha nem vagytok elég figyelmesek.

Szerencsére a csalókat, a nem megbízható kereskedőket, a szélhámos oldalakat nem is olyan nehéz kiszűrni. Általánosságban elmondható, hogy minél ismertebb egy webáruház idehaza, annál biztonságosabb is, hiszen nem szeretnének csorbát ejteni a hírnevükön.

A probléma azokkal az oldalakkal lehet, ahol használtan árulnak termékeket, vagy ahová bárki tölthet fel eladásra szánt árut. Ha egy új oldalról készülsz rendelni, mindig ellenőrizd annak valódiságát. Az egyik hazai bank leírása alapján pár egyszerű lépéssel ellenőrizhetjük az oldalakat. Például árulkodó lehet, hogy mennyire részletesek a termékleírások, vagy, hogy a Kapcsolat menüpontban elérhető-e e-mail cím, telefonszám vagy a telephely címe.

Érdemes lehet átnézni a szerződési, fizetési, szállítási és garanciális feltételeket is.

Ha ezek az adatok hiányosak, nem egyértelműek, akkor joggal gyanakodhatunk.

Apróhirdetéses oldalak esetében igyekezzünk ellenőrizni az eladó értékeléseit is. Ha valaki kapcsolatba kerül a másikkal egy ilyen webes felületen, eladott vagy vásárolt valamit, lehetősége van az üzlettárs értékelésére, amit meg lehet tekinteni vásárlás előtt is. A jobb értékelés legtöbbször megbízhatóbb vásárlópartnert jelöl.

Igen lényeges része az is a tranzakciónak, hogy milyen módon juttatjuk el a pénzt az eladónak. Pár kattintással ezt ma már megtehetjük, hogy ha rendelkezünk bankkártyával vagy folyószámlával, de egyáltalán nem mindegy, honnan utaljuk el a vásárolni kívánt áru ellenértékét. A legtöbb Magyarországon működő banknál lehetőségünk van úgynevezett virtuális vagy netes bankkártya létrehozására. Ezeket azért célszerű használni, mert csak az előre feltöltött pénzből tudunk rajta keresztül vásárolni, tehát nem szüleink egész fizetését vagy megtakarítását tesszük kockára egy rosszul sikerült internetes vásárlással.

Figyelmesen kell eljárni az internetes bankba történő belépéskor is. A csalók e-mailben például elküldhetnek nektek olyan oldalt linkjét, ami kísértetiesen hasonlít a már megszokott vásárlási felületekre, de a belépési adataitokat a saját adatbázisukban eltárolják, és később elvehetik a pénzt a számlátokról. Gyanús lehet, ha a megszokott felhasználónév és jelszó beírása után nem történik semmi, nem tudtok bejelentkezni egy olyan web bank oldalára, amit nemrég még használtatok.

A portéka átvételekor is körültekintően kell eljárni. Amennyiben az előre kifizetett árut egy futár hozzá, mindig nagyon gyorsan szeretné aláíratni az átvételi elismervényt, melyben elismeritek, hogy a terméket sértetlenül, a megadott áron, a leírásnak megfelelően átvettétek. Éppen ezért, mielőtt aláírunk bármit is, mindig ellenőrizzétek a csomag tartalmát; ezt a futárnak meg kell várnia, aláírás nélkül nem fog távozni. Ez nem azt jelenti természetesen, hogy például egy vásárolt okostelefonra telepítsünk pár játékot, de nézzétek meg, hogy minden tartozék megvan-e, és a rendelésben megadott színben, típusban érkezett-e a készülék.


Kapcsolattartás – ismerkedésTalán ma már erre használjuk legtöbbször az internetet, ami nagyon sokat segít abban, hogy beszélgessünk, levelezzünk, képeket és videókat osszunk meg ismerőseinkkel, barátainkkal, családunkkal. Ez egy nagyszerű lehetőség, de itt sem mindegy, hogy mennyire okosan és felelősen használjuk erre a célra a világhálót.


A legfontosabb beállítások a közösségi portálokon

A Facebook nagyszerű dolog, sokat segít nekünk abban, hogy ápoljuk kapcsolatainkat, könnyen elérjük távoli ismerőseinket is, hírt adjunk magunkról, megosszunk valamit életünkből, szórakozzunk, vagy hasznos információkat cseréljünk egymással. A közösségi portálok számos előnye mellett azonban nem mindegy, mennyire ésszerűen, biztonságosan használjuk ezeket a felületeket.

Például a Facebookon a Beállítások menü alatt, az Adatvédelmi beállításoknál lehet azt megadni, hogy mit láthat a profilotokból, képeitekből, bejegyzéseitekből, azaz rólatok a többi felhasználó. Az említett menüpontot a Facebook is kiemelte, látva annak fontosságát: az értesítések ikonjától jobbra, egy kicsi lakat formájában találjátok meg.

Ha valaki nem állítja be, hogy például csak az ismerősei lássák a profilját, képeit, akkor az azt jelenti, hogy a világon bárki hozzáférhet az ő adataihoz. Csalók, rosszindulatú emberek, rosszakaróitok felhasználhatják a fényképeiteket, adataitokat. Emiatt nagyon fontos, hogy ezeken a portálokon betartsuk a következőket:

  • Adatvédelmi beállítások alatt beállítom, hogy csak az ismerőseim lássák a képeimet, profilomat, bejegyzéseimet.
  • Ha egy ismeretlen személy bejelöl, akkor megtudakolom a visszajelölés előtt, hogy honnan ismer. Lehetőségünk van azt is beállítani, hogy csak ismerőseink ismerősei jelölhessenek be bennünket, teljesen idegen emberektől elzárjuk ezt a lehetőséget.
  • Egy menüponttal lejjebb pedig könnyedén, e-mail címre vagy névre szűrve le lehet tiltatni a zaklatókat, így azok nem tudnak már kapcsolatba lépni velünk.

A beállításokon kívül a közösségi oldalakkal kapcsolatos szokásainkkal is tehetünk azért, hogy nagyobb biztonságban legyenek adataink. Ne írjatok ki semmilyen személyes adatot közösségi oldalakra sem! Neveteket és korotokat még feltüntethetitek, de lakcímet, telefonszámot, képeket az otthonotokról soha, mert ezzel adathalászok, csalók, betörők visszaélhetnek.

Kapcsoljuk ki a böngészőben és a telefonunkban a helymeghatározást! Ez azért nagyon fontos, mert ha ez a szolgáltatás aktív, mindenki láthatja, hogy mikor hol vagyunk. Ha például készítünk egy képet a családról a külföldi nyaralás során, a cím is rajta van, ráadásul az is, hogy éppen most nyaralunk, akkor mindenki tudja, hogy a ház otthon valószínűleg üresen áll... Milyen veszélye lehet ennek szerintetek?

Ne kattintsunk semmilyen olyan hirdetésre, üzenetre, ami nyereményt ígér, játékra csábít. Egyre jobban elterjedőben vannak a lájkvadász posztok is. Ezek mögött sokszor semmilyen tartalom nem található, viszont kattintással automatikusan lájkoljuk a posztot, és ezt ismerőseink is láthatják. Ha jogokat is kér tőlünk egy alkalmazás ilyen szenzációhajhász címre történő kattintás után, sose adjuk meg a hozzáférést, mert posztolhat és üzenetet is írhat a nevünkben, hozzájuthat ismerőslistánkhoz, fényképeinkhez, és ki tudja mire használja majd ezeket...


Posztolás

Nagy probléma lehet abból, ha nem eléggé körültekintően publikálunk magunkról valamit, vagy olyan képet, videót küldünk magunkról, amit bárki felhasználhat később.

Egy nagyon fontos alapvető szabályt kell minden poszt, kép- vagy videófeltöltés előtt átgondolni: Amit egyszer felteszek az internetre, azt onnan már nem tudom leszedni!

Egymásról csak a másik hozzájárulásával szabad posztolni! Ez azért nagyon fontos, mert mindenkinek vannak személyiségi jogai, melyeket jogszabályok, törvények védenek és határoznak meg. Ha valakiről olyan fényképet készítek és osztok meg másokkal, amihez ő nem járult hozzá, akkor sértem az ő személyiségi jogait. Ezt szigorúan tilos; ezért ha valakit szeretnétek lefotózni, akkor kérdezzétek meg, hogy megengedi-e, illetve ha titeket valaki lefotóz vagy levideóz, akkor szólhattok neki, ha nem járultok hozzá.
Komolyabb jogsértés esetén akár a rendőrséghez is fordulhatnak.

Szerencsére a komoly jogi lépés előtt a Facebookon is lehetőségetek van segítséget kérni. Minden poszt jobb felső sarkában található egy kis lefelé mutató nyilacska: erre kattintva tudjátok jelenteni a számotokra sértő bejegyzést. A Facebook üzemeltetői ezt megvizsgálják, és akár törölhetik is a posztot, de ennek sajnos nem rövid a kivizsgálás ideje. Másrészt, ha olyan tartalom kerül ki rólad az internetre, amit szeretnél onnan leszedni, de nem tudsz, akkor azt be lehet jelenteni itt: www.biztonsagosinternet.hu. Ha ide leírod, hogy mi történt, akkor a rendőrség és az adott hivatal leszedi a személyiségi jogaidat sértő tartalmat, és megkeresi azt, aki illetéktelenül visszaélt a rólad készült tartalommal. Ennek nagyon komoly következményei vannak: a rendőrség kiszáll, és elviszi kihallgatásra azt, aki a visszaélést elkövette, majd további lépéseket tesz. Így az is nagyon rosszul jár, aki visszaél más személyes képével/videójával, adataival. Tehát ezt mindenkinek tudnia kell, és tiszteletben tartani egymást az interneten is!

Bizonyára nektek is vannak az ismerőseitek között felnőttek, komoly ember, tanárok; akik előtt a megítélésetek romolhat, ha nem a megfelelő módon posztoltok, ha tele van a mondanivalótok helyesírási hibával, ezért igyekezettek mindig követni a helyesírás szabályait is. Ma már egy-egy szó leírása kapcsán nem kell vaskos könyveket átlapoznunk, az internet ilyen téren is segítségünkre siet! Érdemes ellátogatni a Magyar Tudományos Akadémia helyesírással foglalkozó honlapjára: ezt a Helyesiras.MTA.hu címen érhetitek el.

Csak az ismerőseid lássák a képeidet!

Visszajelölés előtt tudd meg ki is jelölt be!

Ne írj ki személyes adatokat!

A helymeghatározást kapcsold ki!

Óvatosan a lájkvadász posztokkal!

Regisztráljunk, majd jelöljük be ismerősnek a gyermekeinket!

Tisztázzuk az online kapcsolattartás szabályait!

A közösségi oldalak személyes márkánkra is hatással lehetnek…Profillopás – más bőrébe bújni az interneten

Más adataival regisztrálni bármilyen közösségi portálon szintén törvényszegés és visszaélés. Ha ilyen esettel találkoztok, akkor azt is be kell jelenteni a BiztonsagosInternet.hu oldalon; ezt követően a rendőrég és az adatvédelmi hivatal azonnal eljár. Szerencsére a rendőrség szakemberei értenek a feladatukhoz az online világban is, nagyon egyszerű elkapni az elkövetőket. Minden internetről indított esemény naplózásra kerül a szolgáltatónál; könnyedén kideríthetik a számítógép IP-címét és a helyszínt is. Valakinek az adatait, fényképét, nevét használni profilként az interneten a másik személyiségének az ellopását jelenti, amit a törvény nagyon szigorúan büntet!


Kapcsolattartás – ismerkedés

Ez az egyik legfontosabb dolog, amit az interneten okosan kell kezelni! Az internetet bárki használhatja: a világ legrosszabb szándékú emberei is internetezhetnek, és álnéven, hamis szándékokkal megkereshetnek minket.

Eltitkolt barát
Internet Safety Story


Ismerkedés az interneten

Gyűjtsük össze együtt, milyen óvintézkedéseket tehetünk.

  • Fantázianéven csevegek, nem adom ki a valódi nevemet, csak a közvetlen ismerősöknek.
  • Semmilyen személyes adatomat nem adom meg (név, cím, telefonszám, iskola, ahová járok, sportolni hová megyek).
  • A webkamerát ismeretlen kérésére nem kapcsolom be.
  • Az első személyes találkozóra sosem egyedül érkezem, nyilvános helyre megyek, ahol van lehetőségem segítséget kérni baj esetén.
  • Nem találkozom a neten megismert emberekkel, csak szülő vagy olyan felnőtt bevonásával, akiben megbízok.

Egy trükk. Ha valakivel szeretnétek mindenképpen személyesen is találkozni, kérjétek meg előtte, hogy írjon fel valamit a tenyerébe; egy szót, amit ti találtok ki. Ezt követően kérjetek egy fényképet róla, amin mutatja az arcát, és ezt a szót a tenyerére írva, amit küldjön el egy percen belül. Azért egy perc, mert annyi idő alatt Photoshop programmal nehéz lenne hamis képet előállítani. Akkor valaki mással ismerkedhetünk meg, mint akinek a profilja alapján mutatta magát az illető. Természetesen ez sem 100%-ig jelenti azt, hogy az illető az, akinek mondja magát, de első elővigyázatossági lépésnek használhatjátok ezt a kis trükköt.


Webkamera használata

A webkamera nagyon hasznos eszköz, megkönnyíti a kapcsolatteremtést, színesebbé, interaktívabbá teszi a kommunikációt az ismerőseinkkel, külföldön élő rokonainkkal, barátainkkal. Azonban magas árat fizethet az, aki nem kellő körültekintéssel kezeli.

Sajnos Magyarországon is sok esetben nyomoz a rendőrség webkamerás visszaélések miatt.

A webkamerán közvetített képet a másik fél számítógépén könnyen lehet úgy felvenni és eltárolni, hogy azt mi észre sem vesszük. Mi a garancia arra, hogy nem küldi-e tovább azt a felvételt az, akiben megbíztunk?
A legtöbb visszaélés zsarolás szokott lenni webkamerás felvételekkel: pénzt követelnek azért, hogy egy-egy kellemetlen felvételt ne tegyenek ki az internetre.

Ami az internetre felkerül, azt onnan már nem tudjuk leszedni!
Tehát ha webkamerát használtok, akkor csak olyasmit tegyetek, mondjatok, mutassatok azon keresztül, amit később sem fogtok megbánni, mert ellenőrizhetetlen, hogy mikor hová kerül az a videó, ami a kamerán keresztül felvételre kerül.

Azért is fontos az okos webkamera-használat, mert léteznek olyan kalózprogramok, amelyekkel akkor is készíthetnek felvételt a kamerátok segítségével, amikor nem is szeretnénk. Használjatok jól beállított biztonsági szoftvereket ennek elkerülése érdekében, figyeljetek a laptopokon található LED-fényre, ami a kamera működését jelölheti, vagy asztali számítógépen fordítsátok a fal felé a webkamerát, ha éppen nem használjátok valamint egyre többen szokták már leragasztani webkameráikat notebookjaikon.


Cyberbullying

DeleteCyberbullying HU : Internetes zaklatás: Van kiút!

Mint minden emberi közösségben, az iskolában, az osztályban is előfordul, hogy valakit kicikiznek, valakit piszkálnak. Ez alapban sem szép dolog, de tudni kell, hogy ha ezt valaki a modern technikai eszközökön keresztül teszi, akkor az sokkal rombolóbb és bántóbb lehet a másik számára. Amikor valakit az interneten, e-mailben, közösségi oldalon, SMS-ben, telefonon keresztül zaklatnak névvel vagy akár névtelenül, azt cyberbullyingnak hívják.

Sajnos ilyen zaklatások miatt már öngyilkosságok is előfordultak. Emiatt a törvény nagyon szigorúan bünteti az ilyen jellegű zaklatást. Ha valaki ilyet tesz, akkor a rendőrség azonnal lép, és elviszi kihallgatásra, de még a szüleit is felelősségre vonhatják.