Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Digitális Pedagógiai Kisokos

Baamboozle

A Baamboozle használatával egyszerűen hozhatunk létre olyan interaktív játékokat, amelyekkel nem csak tanulhatnak, gyakorolhatnak a tanítványok, de garantáltan jól fognak szórakozni a tanórán. Elsősorban tanórai használatra ajánlható bármely korcsoportnak, de az órai használaton kívül – a játék kódját megadva – a gyerekek önálló tanulása is segíthető.

Genially

A Genially egy – nevéhez méltón – zseniális online alkalmazás. Látványos prezentációkat, interaktív kvízeket, szabaduló szobákat készíthetünk a segítségével. Ingyenes fiókkal korlátlan számú feladatsort hozhatunk létre. Rengeteg sablon áll rendelkezésünkre, amelyeket megtölthetünk személyre szabott tartalommal, de üres oldalról is készíthetünk geniallyt, melyet teljesen a mi igényeinknek megfelelően alakíthatunk. Beágyazhatunk más platformon készített (pl. LearningApps, Wordwall) feladatokat. Egy francia (S’cape) és egy spanyol (Sandbox) csapat scriptjeinek a használatával tovább tágíthatjuk a Genially felhasználási lehetőségeinek körét. Felhasználásra ajánlható az óvodától egészen a felsőoktatásig.

Google Slides

A Google diák egy ingyenes online – Google fiókkal elérhető - prezentációkészítő alkalmazás, mellyel online és közösen is szerkeszthető, megosztható Power pointra hasonlító statikus prezentációk készíthetők.
Az alkalmazás mind böngészőből, mind applikációként elérhető. Előnye a felhasználóbarát kezelhetőség, megoszthatóság, illetve hogy könnyen alakítható át offline Power point prezentációvá is.
Könnyű kezelhetősége miatt már 3.-4. osztálytól is ajánlható – akár közös - prezentáció készítésére. A tanórai használat feltétele előadás során a tantermi internetelérés, de ennek hiányában a kész prezentációk letöltve internetelérés nélkül is kivetíthetőek.
Böngészős elérhetősége: https://docs.google.com/presentation

Wordwall

Online elérhető, bizonyos mértékig ingyenes feladatkészítő alkalmazás, melyet bármilyen okos eszközön meg tudunk nyitni és szerkeszteni. A felületen lévő kész feladatsablonokat – melyek játékos jellegűek, ugyanakkor az oktatás során is használt típusfeladatokból kínál választási lehetőséget – kell a saját igényeik szerinti tartalommal megtölteni. A felhasználók által készített feladatokat egy központi könyvtárban tárolja a felület, amelyek közül szabadon válogathatnak és beépíthetik azokat a saját tanítási folyamatukba.
A feladatok szerkesztése és a feladatmegoldások menete is nagyon egyszerű.

Wakelet

Könnyen használható, ingyenes eszköz különböző gyűjtemények, ajánlott irodalom, tanulói portfóliók, könyvajánlók, hírlevelek, projektbemutatók és még sok minden össze-állításához.
Tartalmak létrehozását és rendszerezését teszi lehetővé mentés és megosztás céljából. Videókat, cikkeket, képeket,linkeket menthetnek rá, vagy akár saját szöveget is hozzáadhatnak.

SYMBALOO

Könnyen kezelhető alkalmazás. Feltölthetnek vagy fellinkelhetnek rá tananyagot, tesztet, játékot, és mivel a tanuló a programon belül elvégezheti a feladatot, nem kell újabb programokba belépni.
A felületen tanulási útvonalakat(ösvényeket) tervezhetnek, akár elágazásokkal, opcionális feladatokkal is, így differenciálásra is van lehetőség. A tananyagokhoz tesztet is készíthetnek. Ennek az elvégzése után tud továbblépni a tanuló.

SOCRATIVE

A Socrative használatával kvízeket hozhatunk létre, amelyeket a gyerekek egyéni vagy csoportmunkában oldhatnak meg, miközben mi a kivetítőn követhetik a haladásukat. Kiválasztható, hogy a gyerekek saját tempójukban haladjanak vagy a tanár léptesse a feladatokat. Összekevertethetők a kérdések és a válaszok sorrendje. Online tanulási időszakban arra is van lehetőség, hogy elindítva a kvízt a gyerekek otthon, a saját gépükön oldják meg a feladatokat, í tanár pedig látja, ki hol tart a megoldásban. A kvízt lezárva részletes kiértékelést kapható a tanítványok munkájáról.
Eredményesen használható kisiskolás kortól a felsőoktatásig.

Redmenta

A Redmenta egy teljesen ingyenes magyar fejlesztésű feladatkészítő alkalmazás, mellyel többféle feladat típusból (feleletválasztós, többválasztásos, rövid és hosszú válaszos, igaz-hamis, párosítós, sorrendbe rendezős) álló tesztek készíthetőek tanórai vagy otthoni gyakorlásra, számonkérésre illetve a nyilvánosan megosztott feladatok és feladatlapok lemásolhatóak, átalakíthatóak.
Az alkalmazás csak böngészős felületen érhető el, előnye a magyar háttérnyelv. Már alsó tagozatban is jól használható, de ajánlott korosztály a felső tagozat és a középiskola. A tanórai használat feltétele, hogy a tanterem rendelkezzen interneteléréssel illetve a diákok vagy diákcsoportok saját interneteléréssel rendelkező eszközzel. Elérhetősége: https://redmenta.com

Quizlet

A Quizlet egy részben ingyenes tanulókártya elven működő alkalmazás, melyben tanulókártya-csomagokat készíthetünk illetve kereshetünk bármilyen tantárgyhoz. A tanulókártya csomagokból a program tesztfeladatokat és különböző játékos tanító feladatokat készít. Mind otthoni tanulásra, gyakorlásra, mind tantermi játékos tanulásra (Quizlet live) alkalmas.
A Quizlet böngészős felületekről és letöltött alkalmazással is elérhető, ez utóbbi esetben internetelérés nélkül is használhatók a letöltött tanulókártya csomagok.
Mind a tanulókártya csomagok készítés, mind használata rendkívül felhasználóbarát, ezért már alsó tagozatos kortól ajánlott. A tanórai használat (Quizlet live) feltétele, hogy a tanterem rendelkezzen interneteléréssel illetve a diákok vagy diákcsoportok saját interneteléréssel rendelkező eszközzel.
Böngészős elérhetősége: https://quizlet.com
Tantermi live verzió tanulóknak: https://quizlet.live

QUIZIZZ

Egy játékos program gyakorlásra,számonkérésre. Böngészhetünk kész tesztek között, vagy magunk is készíthetünk egyet könnyen, gyorsan.
Nagyon egyszerű elsajátítani a felhasználását, az új tesztek elkészítésének módját.

LINOIT

Egy úgynevezett üzenő fal szolgáltatás, amely online kapcsolattal érhető el és bizonyos mértékig ingyenes. Bármilyen okos eszközön külön telepítés nélkül megnyitható, használható. Az üzenő falra különféle típusú fájlokat lehet feltölteni, majd ezeket egyetlen link segítségével megosztani együttműködő diákokkal, kollégákkal vagy akár szülőkkel is. Beállítástól függően közös munkára is alkalmas a felület. Már alsó tagozatos gyerekek is el tudják sajátítani, ha kicsit is jártasak a digitális eszközök használatában.

LEARNING APPS 2.

Online elérhető ingyenes feladatkészítő alkalmazás, melyet bármilyen okos eszközön meg lehet nyitni és szerkeszteni. Az elkészült feladatokat egy link vagy QR kód segítségével lehet megosztani.
A felületen lévő kész feladatsablonokat – melyek játékos jellegűek, ugyanakkor az oktatás során is használt típusfeladatokból kínál választási lehetőséget – kell a saját igények szerinti tartalommal megtölteni. Ugyanakkor a felhasználók által készített feladatokat egy könyvtárban tárolja a felület, amelyek közül szabadon válogathatnak és beépíthetik azokat a saját tanítási folyamatunkba.
Mind a feladatok szerkesztése, mind a feladatmegoldások menete nagyon egyszerű, ezért az előbbit alsó tagozattól, az utóbbit akár már óvodás kortól is használhatják az érdeklődők.

LEARNING APPS 1.

Online elérhető ingyenes feladatkészítő alkalmazás, melyet bármilyen okos eszközön meg lehet nyitni és szerkeszteni. Az elkészült feladatokat egy link vagy QR kód segítségével lehet megosztani.
A felületen lévő kész feladatsablonokat – melyek játékos jellegűek, ugyanakkor az oktatás során is használt típusfeladatokból kínál választási lehetőséget – kell a saját igények szerinti tartalommal megtölteni. Ugyanakkor a felhasználók által készített feladatokat egy könyvtárban tárolja a felület, amelyek közül szabadon válogathatnak és beépíthetik azokat a saját tanítási folyamatunkba.
Mind a feladatok szerkesztése, mind a feladatmegoldások menete nagyon egyszerű, ezért az előbbit alsó tagozattól, az utóbbit akár már óvodás kortól is használhatják az érdeklődők.

KAHOOT

A Kahoot! alkalmazás egy tesztkészítő program, mellyel ingyenesen feleletválasztós és igaz-hamis jellegű tesztek készíthetők, kereshetők. (Van fizetős változata,melyben már többválasztásos tesztfeladatok illetve közvélemény kutatások és interaktív prezentációk is megvalósíthatók.
A Kahoot! mind böngészőből, mind letöltött alkalmazásként is elérhető program. Bár háttérnyelve az angol, de könnyen használható azok számára is, akik nem használják az angol nyelvet.
Könnyű kezelhetősége miatt már alsó tagozattól ajánlható. A tanórai használat feltétele, hogy a tanterem rendelkezzen interneteléréssel és a feladat kivetítésének lehetőségével illetve a diákok vagy diákcsoportok saját interneteléréssel rendelkező eszközzel.
Böngészős elérhetősége: https://kahoot.com
feladatkészítésre: https://create.kahoot.it
feladatmegoldásra: https://kahoot.it

Google Forms

Ingyenes online kérdőív készítő szolgáltatás, amely minden okos eszközön működik, ezért jó lehetőséget nyújt az online oktatás során tananyagok készítésére és felmérők létrehozására is. A beérkezett válaszokat excel táblázatban rendszerezi, mely hasznos a válaszok kiértékelésének szempontjából. A szolgáltatás kész űrlapot és a válaszokat a saját drive felületünkön tárolja, így bármilyen okos eszközről bármikor elérhető, módosítható.
Már alsó tagozatos gyerekek is könnyedén boldogulnak a felületen.

Google Jamboard

A Jamboard beleilleszkedik a Google Drive alkalmazás gyűjteményébe. Egy ingyenesen használható un. fehér tábla, amely hasonlít a régi interaktív táblákhoz. Lehet rá rajzolni, írni („digitális tollal”). Funkcióiból a legjelentősebb, hogy bármely tantárgyhoz kapcsolódó képek beilleszthetők magyarázattal és ezek az órai anyagok elmenthetők, megoszthatók és/vagy átadhatók a tanítványoknak.

Google Drive

Ingyenes felhő alapú adattároló szolgáltatás, ami azért hasznos, mert különféle dokumentumainkat, képeinket, egyéb anyagainkat nem kell egy hordozható adattárolón - pl. pendrive-on - magunkkal vinni, hanem a google drive felületére feltöltve bárhonnan elérhetjük őket, ha van internet csatlakozás és be vagyunk jelentkezve a google fiókunkba. A feltöltött fájlokat okoseszközeinken tudjuk megnyitni és szükség esetén szerkeszteni. Beállítástól függően offline állapotban is elérhetőek a fájlok.
A felület alkalmas másokkal való együttműködésre, közös munkára – mikor is pl. egy dokumentumban egyidejűleg együtt dolgozunk akár a kollégákkal vagy a tanítványokkal – ezáltal közös produktumot létrehozva.