Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Mit jelent a család digitális detoxikálása?

A detoxikálásról elsőre a méregtelenítés jut eszünkbe, és hogy azt jelenti: valamilyen rossz dolgot megpróbálunk az életünkből “kipucolni”.

Valójában azonban a digitális detoxikálás azt jelenti, hogy hogyan tudjuk a családi életünkbe az interneten kívüli világot “visszacsempészni”.

Néhány tipp és trükk ehhez:

1. Kérj, és ne kötelezz!

Nagyon könnyű belefutni abba a csapdába, hogy szabályként írjuk elő: “holnaptól mindenki elrakja a telefont”, “mától nincs több internet amíg kész nincs a házi”, “mostantól senki nem viszi magával a telefont a WC-re”, stb.

Valójában azonban az ilyen kötelezések és diktátumok csak nagyon (nagyon) kevéssé tudnak hosszú távon is sikeresen működni. Jobban jársz, ha kérésként fogalmazod meg amit szeretnél, és a család valamennyi tagjának közös döntéseként (vagy legalábbis egy egyezség eredményeként) születik meg egy új családi szokás.

2. A titok az “egyensúly”

Ahelyett hogy arra törekednél: holnaptól legyen minden másképp, inkább kövesd az apró lépések taktikáját és tudatosan keresd azokat az alkalmakat, amikor digitális eszközök és internet nélküli programot tud csinálni a család.

Ilyenek lehetnek a sportolás, a zenélés, a gyerek csatlakozása egy kortárs gyerekközösséghez (pl. cserkészek), vagy az adrenalint felszabadító programok, mint pl. az extrém sportok.

3. Legyél praktikus és tudatos

Próbáljátok ki, hogy mi az eredménye, ha a családban mindenki végignézi a saját eszközein a beállításokat (milyen értesítéseket kap - biztos hogy mindegyik jelzésre szükség van, stb.). Teszteld, hogy milyen ha egy-egy alkalmazást meghatározott időre “lekapcsolsz”, inaktiválsz. Ez csinálják meg a többiek is a családban, és figyeljétek magatokat: mennyire hiányzik az alkalmazás, tényleg jó-e, hogy ott van a telefonon, táblagépen, stb.

Az is hasznos kísérlet lehet, ha elhatározzátok, hogy a családban mindenki írni fogja pl. egy hétig, hogy mennyi időt tölt online, aztán pedig megnézitek, és végigbeszélitek, hogy ez sok vagy kevés (általában mindenki alulbecsüli az online töltött idejét, úgyhogy ez a kísérlet általában jó kiindulópont ahhoz, hogy meghozzatok néhány olyan döntést, ami az interneten kívüli közös, családi időtöltéseknek kedvez).

A cikk alapjául szolgáló program: Be Strong Online - The Diana Award program.

#digitális detoxikálás #szerepmodell