Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Szórakozva tanulhattak a hegyvidéki családok

Gyermeknapon rendezte meg az önkormányzat az első Hegyvidéki ONvédelem Családi Napot.

A rendezvényen a szórakoztató produkciók mellett a biztonságos internethasználattal kapcsolatos, hasznos programok várták az érdeklődőket.

„Fel kell készíteni a gyermekeinket arra, hogyan uralják az online világot, hogy ne az uralkodjon rajtuk” – e gondolattal nyitotta meg Pokorni Zoltán polgármester a MOM Kulturális Központban megrendezett Hegyvidéki ONvédelem Családi Napot. Mint mondta, nem lehet eltiltani a gyerekeket a modern kor vívmányaitól, hanem meg kell tanítani használni azokat. Az internetnek is van jó és rossz oldala: a Hegyvidéki ONvédelem Programot, és ennek keretében a családi napot is azért hirdették meg, hogy segítséget nyújtsanak a digitális világban való eligazodáshoz, és a nethasználat a gyerekek számára hasznos, és ne ártó legyen.

„A digitális világra való felkészítés már csecsemőkorban elkezdődik” – hangsúlyozta előadásában dr. Gyurkó Szilvia gyermekvédelmi szakértő, aki úgy véli: a szülőknek a digitális eszközök használatában a kezdetektől fogva jó példát kell mutatniuk gyermekeiknek. Bemutatta az amerikai gyermekorvosok ajánlását, amely szerint például amikor a család étkezik, érdemes mellőzni az okostelefonok és más hasonló kütyük használatát. Nem tartják jónak azt sem, ha egy gyermeknek saját digitális eszköze van, amivel egyedül, szülői felügyelet nélkül tud képeket, videókat nézni. A szakemberek ellenzik, ha tévézéssel, videózással oldják meg a szülők az altatást, vagy a gyermekfelügyeletet, a kicsik ugyanis a későbbiekben is a képernyő bámulását tartják majd az unaloműzés, az önszórakoztatás legjobb módszerének.

Dr. Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának igazgatója, aki az első osztályos kisfiával együtt lépett színpadra, ismertette azokat a számítógépen, okostelefonon alkalmazható programokat, beállítási lehetőségeket, amelyek nagy hatékonysággal kiszűrik a káros tartalmakat. Ám –tette hozzá – a műszaki megoldásoknál is fontosabb, hogy szülők már egészen korán elkezdjenek beszélgetni gyermekeikkel a helyes eszközhasználatról, az internet veszélyeiről. Így teremthető meg ugyanis az egymás közti bizalom, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a későbbiekben a gyermek meg tudjon nyílni a szülő előtt, ha az online térben bajba kerül.

„Komoly probléma az internetes zaklatás, amellyel tízből hat gyermek találkozik a közösségi oldalakon” – hívta fel a figyelmet dr. Baracsi Katalin, aki Ábel Anita műsorvezetővel folytatott pódiumbeszélgetést. Az internetbiztonsággal foglalkozó szakjogász szerint a fiatalok sokszor nem gondolnak bele abba, hogy az online tetteiknek is ugyanolyan komoly jogi következményei lehetnek, mint a való életben, ha azok bűncselekménynek minősülnek. Persze senki sem vágyik a bírósági procedúrára, így a legjobb az, ha a problémákat még csírájában el lehet fojtani: a jogásznő arra bíztatott mindenkit, hogy a visszaéléseket jelentsék az oldalak üzemeltetőinél, vagy a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által fenntartott biztonsagosinternet.hu, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság égisze alatt működő internethotline.hu weboldalon.

A családi napon, amelyet a másfél évvel ezelőtt indított Hegyvidéki ONvédelem Program keretében hirdetett meg az önkormányzat, nemcsak az előadások, valamint a pszichológiai és informatikai tanácsadások során, hanem játékok formájában is találkozhattak az érdeklődők a biztonságos internethasználat kérdéseivel. Egy „szabadulószobában” például az adatbiztonsággal kapcsolatos feladványokat kellett a résztvevőknek megoldaniuk, így akadályozhatták meg, hogy a személyes adataik egy képzeletbeli hacker, Mr. Nolan kezébe kerüljenek.

A kisebb gyerekek az Arany János iskolából, illetve a Városmajori Gimnáziumból érkezett kortárs mentorok, az ONvédelem programban önkéntes munkát vállaló középiskolások segítségével oldhattak meg a témához kapcsolódó rejtvényeket. A fiatalok a kulturális központ aulájában kiállított táblagépeken úgynevezett choice-, azaz „választós” videókat is kipróbálhattak: megnézhették, hogyan fejeződhet be egy-egy, a közösségi oldalak visszaéléseivel foglalkozó történet, amennyiben jó vagy rossz válaszokat adnak a döntési helyzetekben. Ezek az önkormányzat megbízásából készített, Magyaroszágon úttörőnek számító videók a szervezők tájékoztatása szerint hamarosan a Hegyvidéki ONvédelem Program hop12.hu címen elérhető weboldalán is megtekinthetőek lesznek.

A gyermeknapon megtartott rendezvényen bábelőadás, kézműves foglalkozások, illetve a Magyar Telekom támogatásával arcfestés, ugrálóvár és egy hullámvasút-szimulátor is várta a családokat. Nagy népszerűségnek örvendett Szeder és Lóci, valamint Hajós András zenés produkciója, amelyekben a gyerekek segítségével alkottak új dalokat. A Hajós András közreműködésével született, internetes élményeket felelevenítő szám – amelyben a gyerekek javaslatára kiscicás, kiskutyás, hókirálynős és vulkánkitöréses videókról egyaránt szó esett – tanulságos refrénnel zárult: „Klikk-klikk, ezt meg szabad nézni, / katt-katt, ezt meg le kell zárni. / Klikk-klikk, én még csak gyerek vagyok, / nem nézhetek mindent, amit a nagyok.”