Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Szülők az iskolapadban

Míg az előző tanévben a MOMKult biztosított helyet a Szülői Akadémiáknak, ezúttal „házhoz mentek” a Hegyvidéki ONvédelem Program részeként megrendezett fórumok.

A Hintalovon Alapítvány, a XII. kerületi rendőrkapitányság és a Magyar Telekom szakembereinek bevonásával nyolc hegyvidéki iskolában hirdette meg a helyi önkormányzat az interaktív kerekasztal-beszélgetéseket.
A találkozók célja az volt, hogy a szülők képbe kerüljenek a gyermekeikre veszélyt jelentő internetes jelenségekkel kapcsolatban, továbbá megfelelő módon nyújthassanak segítséget akkor, ha csemetéjüket valamilyen sérelem éri. A megjelentek sokszor megdöbbentő beszámolókat hallgattak végig, számos kérdést tettek fel az előadóknak, és jó néhányan személyes, konkrét tanácsokat is kértek a szakemberektől.
A beszélgetések után a résztvevők több mint kétharmada kitöltötte a programmal kapcsolatos kérdőívet. Az eredmények arról tanúskodnak, hogy a túlnyomó többség hasznosnak és fontosnak találta az iskolai összejöveteleket, hozzájutott új információkhoz, éppen ezért szívesen részt venne újabb hasonló tematikájú találkozókon. A válaszadók 90%-a szeretné, ha folytatódna a Szülői Akadémiák sorozata.
Az immár másfél éve zajló Hegyvidéki ONvédelem Program keretében a tervek szerint ez év őszén is tartanak szülői fórumokat. Folytatódik az úgynevezett kortársmentor-képzés is, amelyen szakemberek önként jelentkező középiskolásokat készítenek fel arra, hogy az online világ veszélyeivel kapcsolatban néhány évvel fiatalabb diáktársaiknak tarthassanak majd interaktív foglalkozásokat. Végül, de nem utolsósorban a pedagógusokat is további kurzusokra várják: épp a napokban veszi kezdetét a legújabb, óvodapedagógusok részvételével folyó szakmai továbbképzés, amit szintén az önkormányzat finanszíroz.